WELKE HOUTSPLITER IS JUIST? MET 9 TIPS VOOR HET JUISTE APPARAAT VOOR UW BRANDHOUT
Gepubliceerd op 22-12-2023
Een houtklover is een apparaat dat wordt gebruikt om hout in kleinere stukken te splijten. Dit kan handig zijn voor zowel thuisgebruik als commercieel gebruik, zoals het maken van brandhout of het voorbereiden van hout voor het bouwen van meubels of andere houtprojecten.
Als u regelmatig hout hakt, moet u er zeker aan denken om een kloofmachine aan te schaffen. In tegenstelling tot handmatig werken met een bijl bespaart u tijd en energie en verkleint u de kans op letsel aanzienlijk. Maar welk apparaat is het juiste voor de grote behoeften? Er zijn veel verschillende soorten houtklovers op de markt, van elektrische tot brandstof aangedreven modellen, staande of liggende houtklovers, waardoor het kiezen van de juiste houtklover een uitdaging is.
In dit artikel geven we u 9 handige tips om u te helpen de juiste houtklover voor uw behoeften te vinden.
1. BEDENK HET kloof en hoeveelheid volume
Het kloofvolume van een houtklover is het maximale volume hout dat het gereedschap in één handeling kan kloven. Het kloofvolume is daarom een belangrijke factor bij het kiezen van het juiste kloofapparaat: Als u slechts af en toe hout klooft en slechts een klein kloofvolume nodig heeft, kan een handmatige of eenvoudige elektrische houtkliever voldoende zijn. Als u echter grotere hoeveelheden hout moet kloven, kunt u een hydraulische houtklover overwegen. Deze houtklovers werken met behulp van een hydraulische pomp die de kloofwig door middel van druk naar beneden beweegt. Vooral de benzinemodellen zijn hier bijzonder efficiënt.
2. KIES DE JUISTE VERMOGENSKLASSE
De prestatiebeoordeling van een houtklover verwijst naar zijn vermogen om het hout in stukken te splijten. Het is belangrijk dat u een houtklover kiest met voldoende vermogen om uw kloofvolume aan te kunnen. Modellen met benzinemotoren zijn in principe krachtiger dan elektrische houtklovers. Betrouwbare informatie over de prestaties van de houtklovers wordt ook gegeven door de kloofkracht of druk in tonnen:
4 tot 7 ton: De meeste kloofmachines hebben een vermogen van 4 tot 7 ton, wat vaak voldoende is voor werkzaamheden in de eigen tuin.
7 tot 30 ton: Als u uw huis regelmatig verwarmt met houtblokken, moet u hydraulische modellen met een hogere spleetdruk overwegen, variërend van maximaal 30 ton.
30 tot 40 ton: Grotere machines met een vermogen van 30 tot 40 ton kloofkracht worden doorgaans aanbevolen voor niet-particulier gebruik, bijvoorbeeld voor bedrijven of openbare instellingen.
3. OVERweeg de soort en lengte van het te splijten hout
De te kloven houtsoort is een andere belangrijke factor bij het kiezen van de juiste houtklover. Als u bijvoorbeeld zacht hout zoals grenen of sparrenhout splijt, heeft u mogelijk geen erg krachtige houtklover nodig. Als je echter hard hout zoals eik of hickory splijt, heb je een krachtigere houtklover nodig.
Even belangrijk bij het kiezen van een houtkliever is de lengte van het hout of de boomstam die de houtkliever moet kunnen hanteren. Deze zogenaamde kloofslag wordt bepaald door de grootte van de kloofwig en de kracht van het aandrijfsysteem. Hoe groter het spouwmes en hoe krachtiger het aandrijfsysteem, hoe groter de kloofslag. De meeste houtklovers hebben een kloofslag van 200 tot 500 millimeter. Grotere modellen kloven boomstammen tot 1000 millimeter lang.
ACCESSOIRES VOOR HOUTSPLITER (1)
4. BEDENK HOE VAAK U DE LOGSPLITER ZULT GEBRUIKEN
Als u de houtklover slechts af en toe gebruikt, kan een handmatige of elektrische brandhoutklover voldoende zijn. Als u echter regelmatig hout gaat kloven, bijvoorbeeld voor verwarming of professioneel, kunt u een hydraulische houtklover overwegen, omdat deze langer meegaat en sneller werkt.
5. DENK AAN UW FYSIEKE TOESTAND
Handmatige houtklovers vergen fysieke inspanning, terwijl modellen die op elektriciteit of benzine werken minder inspanning vergen. Als u fysiek niet in staat bent een handmatige houtklover te gebruiken, overweeg dan om een elektrisch of hydraulisch model te kiezen.
6. LET OP VEILIGHEIDSFUNCTIES
Veiligheid moet altijd uw topprioriteit zijn als het gaat om het kiezen van een houtklover. Let op veiligheidsvoorzieningen zoals een beschermhoes op de houtklover en een automatische uitschakeling om letsel te voorkomen.
Het gebruik van een splijtkruis ook mogelijk